Waarom

Kindermassage helpt kinderen om de indrukken van de dag te verwerken en los te laten.

Door aanraking met aandacht komt het hormoon oxytocine vrij, de tegenhanger van adrenaline, waardoor een kind zich ontspant en veilig voelt. Kinderen zullen meer in balans zijn en zich beter kunnen concentreren. Dit zijn voorwaarden die nodig zijn voor het kunnen opnemen van nieuwe informatie.

Het verwerken van veel prikkels kan leiden tot overbelasting of  “kortsluiting’’. Dit kan zich uiten in concentratie- en/of inslaapproblemen. Of een kind blijft ‘hangen’ in druk gedrag. Door middel van yoga en meditatie traint een kind onder meer zelfvertrouwen en weerbaarheid, fantasie en creativiteit.

Ouders ondervinden soms dat kinderen moeilijk contact met andere kinderen kunnen maken. Dit kan zich uiteindelijk uiten in bijvoorbeeld pestgedrag, vermindering van concentratie en hyperactiviteit. Kindermassage levert direct een positieve bijdrage om dit te verbeteren. Onderzoek toont aan dat massage een positief effect heeft op het immuunsysteem, de groei bevordert, het leervermogen en het sociale vermogen verbetert. Ons lichaam reageert op aanraking. Wanneer die prettig is, wordt het hormoon oxytocine aangemaakt, dit zorgt voor liefde, rust en genezing (Touch Research Institute of Miami).

In Noorwegen, Zweden en Amerika zijn waardevolle onderzoeken gedaan naar massages. De effecten van massages met lichte aanrakingen zijn: het krijgen van een gevoel van veiligheid en verbondenheid en de afname van stress.